GDPR – Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων

Συστάσεις για τη συμμόρφωση υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων με την ειδική νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες από την ΑΠΔΠΧ

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε δελτίο τύπου που αφορά συστάσεις για τη συμμόρφωση υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων με την ειδική νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Το Δελτίο τύπου έχει ως εξής: Η Αρχή έχει διαπιστώσει σε ικανό βαθμό έλλειψη συμμόρφωσης των παρόχων υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας στις ειδικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για την επεξεργασία δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων όσον αφορά τη διαχείριση… Περισσότερα »Συστάσεις για τη συμμόρφωση υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων με την ειδική νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες από την ΑΠΔΠΧ

Είναι τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα πραγματικά ανώνυμα;

Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), ως ανωνυμοποίηση ορίζεται η διαδικασία διαγραφής των αναγνωριστικών προσωπικού χαρακτήρα σε εγγραφές αποθηκευμένων δεδομένων, έτσι ώστε να μην είναι πλέον δυνατόν τα δεδομένα αυτά να συσχετιστούν με το υποκείμενο των δεδομένων το οποίο αφορούν. Η χρήση της ανωνυμοποίησης διαφέρει από αυτή της ψευδωνυμοποίησης, διότι καθιστά θεωρητικά αδύνατο να προσδιοριστεί το υποκείμενο των δεδομένων, σε αντίθεση με την τεχνική της ψευδωνυμοποίησης με την… Περισσότερα »Είναι τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα πραγματικά ανώνυμα;

Έχετε κουμπί like στην ιστοσελίδα σας; Μόλις γίνατε υπεύθυνοι επεξεργασίας από κοινού με το facebook!

Εάν χρησιμοποιείτε το κουμπί like στην ιστοσελίδα σας κινδυνεύετε να θεωρηθείτε υπεύθυνοι επεξεργασίας βάσει του ΓΚΠΔ (GDPR) βάσει νέας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε (απόφαση) ότι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων μπορεί να θεωρηθούν συνυπεύθυνοι για συλλογή προσωπικών δεδομένων όταν χρησιμοποιούν οποιοδήποτε εργαλείο (plugin) κοινωνικής δικτύωσης, καθώς καθίστανται υπεύθυνοι επεξεργασίας από κοινού μαζί με την εταιρία στην οποία στέλνουν τα δεδομένα (λχ. το facebook). Σύμφωνα με… Περισσότερα »Έχετε κουμπί like στην ιστοσελίδα σας; Μόλις γίνατε υπεύθυνοι επεξεργασίας από κοινού με το facebook!

Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων – Data Protection Officer

Η θέση του Υπευθύνου Προσωπικών δεδομένων προβλέπεται από τα άρθρα  37-39 του Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων, τα άρθρα 32-34 της Οδηγίας 2016/680 και στο Ελληνικό Νόμο για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 στα άρθρα 48-50. Στα πλαίσια του GDPR προβλέπεται για κάποιες επιχειρήσεις η υποχρέωση να διορίσουν DPO δηλαδή Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων διορίζεται βάσει επαγγελματικών προσόντων και ιδίως βάσει της εμπειρογνωσίας που… Περισσότερα »Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων – Data Protection Officer

Συμμόρφωση – Λήψη συγκατάθεσης στον τομέα της Εκπαίδευσης (GDPR)

Όλα τα ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και ΚΔΑΠ πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά όσον αφορά την συμμόρφωσή τους με τον Νέο Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων, λόγω της ευαίσθητης φύσης των δεδομένων που χειρίζονται αλλά και των εσφαλμένων πρακτικών εφαρμογής πολιτικών όσον αφορά την λήψη αλλά και την αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων που λαμβάνουν. Όσον αφορά την λήψη της συγκατάθεσης: Η συγκατάθεση του γονέα ή του μαθητή θα πρέπει να δίδεται πριν την… Περισσότερα »Συμμόρφωση – Λήψη συγκατάθεσης στον τομέα της Εκπαίδευσης (GDPR)

Είναι απαραίτητη και νόμιμη η ανανέωση της συναίνεσης λόγω GDPR;

Καθώς ξεκινάει η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) 2016/679, όλες οι εταιρείες ζητούν απ’ τους αποδέκτες των ηλεκτρονικών λιστών τους, να συναινέσουν ώστε να συνεχίσουν να δέχονται emails με σκοπό την διαφήμιση ή και την επεξεργασία των δεδομένων τους. Είναι όμως απαραίτητη αυτή η συναίνεση ή ενδεχομένως και παράνομη; Οι εταιρείες δεν απαιτείται να ανανεώσουν όλες τις υπάρχουσες συναινέσεις που έχουν πάρει από τους αποδέκτες των λιστών… Περισσότερα »Είναι απαραίτητη και νόμιμη η ανανέωση της συναίνεσης λόγω GDPR;

Νόμος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679

Ολοκλήρωση Δημοσίευσης Διαβούλευσης Τη Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων… Περισσότερα »Νόμος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679

Όροι χρήσης e-shop, υποχρεώσεις

Η λειτουργία κάθε επιχείρησης στο διαδίκτυο που πραγματοποιεί πωλήσεις εξ αποστάσεως, απαιτεί και την δήλωση όρων χρήσεως ώστε να μπορείτε να προστατευτείτε νομικά, είτε παρέχετε προϊόντα, είτε υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Είναι σκόπιμο η σύνταξη όρων χρήσης να γίνεται για τον εκάστοτε διαδικτυακό τόπο, χωρίς να χρησιμοποιούνται δηλαδή προδιατυπωμένοι όροι, οι οποίοι δεν είναι προσαρμοσμένοι στην δική σας επιχείρηση και δεν παρέχουν προστασία για κάθε περίπτωση για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης… Περισσότερα »Όροι χρήσης e-shop, υποχρεώσεις